Verhaal over vechtscheiding met narcistische man

Interview Merel, in vechtscheiding met een ‘verborgen’ narcist

Voor dit blog ging ik in gesprek ging met een dappere vrouw. Zij wil haar verhaal anoniem doen om andere vrouwen te helpen die in een narcistische relatie zitten of er net uit zijn. Ik voer deze bloggesprekken omdat ik graag vrouwen wil helpen om de regie weer terug te pakken in hun leven. Ik wil ze laten zien dat je zelfs na het hebben van een narcistische relatie weer gelukkig kan worden, vol zelfvertrouwen en energie. Narcisten vallen op krachtige, empathische vrouwen. Jij hebt iets wat zij totaal niet hebben. Ik ben zelf ervaringsdeskundig en coach nu vrouwen die dit hebben meegemaakt.

 

Ik noem deze dappere vrouw Merel.

 

Merel wil graag anoniem blijven ter bescherming voor haarzelf en voor haar kinderen. Ze zit nu in een vechtscheiding met een ‘verborgen’ narcist.

 

Omringd door narcisten

 

Al haar hele leven wordt Merel omringd door narcisten. Eerst via de relatie van haar moeder en later helaas ook door haar eigen relaties met verschillende types narcisten. De eerste narcist met wie ze zelf te maken kreeg, was agressief, zowel lichamelijk als geestelijk en nu al paar jaar echt met een verborgen narcist waarmee ze in vechtscheiding zit.

 

Rechtszaken over hun gezamenlijke dochter zijn net achter de rug. Maar zelfs het rechtssysteem ziet niet wat voor persoon hij is waardoor hij constant wint. Hun jonge dochter is nu de dupe van de situatie. Het heeft veel impact op haar.

 

Merel heeft meerdere narcistische relaties gehad. Door een van hen werd ze mentaal en fysiek mishandeld. Dat was zo heftig dat ze zelfmoord wilde plegen. Nu kan ze gelukkig zeggen dat het haar wel sterk heeft gemaakt.

 

Hoe herken je het?

 

De eerste vraag die ik haar stelde is: ‘Hoe heb jij herkend dat je ex-partner een narcist is?’

 

Merel: ‘Dat weet je gewoon niet. Je hebt het niet door. Mensen op afstand signaleerden het. Verder zag niemand het. Vrienden dichtbij hielden hun mond dicht.’

 

Dat herken ik. Bij mij waren er maar 2 personen die het doorhadden.

 

Merel had het in het begin echt niet door. ‘De relatie begon heel fijn, maar veranderde plotseling toen we verhuisden naar de andere kant van Nederland. Zonder rijbewijs, ver weg van familie en vrienden. Mobiele telefoons waren nog erg duur en we hadden alleen sms.’

 

De relatie die in 2007 is beëindigd, beïnvloedt nog steeds haar leven.

 

‘Ik ben bespuugd, uitgescholden als hoer. Geschopt en geslagen. Mijn omgeving reageerde niet toen dit mij overkwam. Ik ben achtervolgd, geslagen. Hij kneep mijn keel dicht. We hebben elkaar leren kennen in een geloofsgemeenschap. Heel lang werd ik niet geloofd, totdat het volledig escaleerde. Hij zat achter mij aan met de auto en toen hij mij na maanden gevonden had op het nieuwe onderduikadres, heb ik aangifte durven doen en is hij verhoord door de politie. Daarna heb ik nooit meer wat van hem gehoord.’

 

Narcisten zijn perfect in verbloemen. Maar door dit verhoor werd overal bekend wat hij haar had aangedaan. Ze woonde toen alweer ver uit zijn buurt. En kan nu anders naar hem kijken. Ze weet zeker dat hij een narcist is en is bang dat hij een volgend slachtoffer heeft.

 

Geïsoleerd

 

Merel loopt nu bij een psycholoog.

 

‘Door de rechtszaak kwam ook het verleden naar boven over wat we bij onze moeder meemaakten na de scheiding met onze vader. De psycholoog vroeg me hoe komt het dat ik in zo’n situatie terecht ben gekomen. Hierdoor zijn we de hele levenscyclus gaan uitschrijven om het patroon te vinden. Narcisten staan erom bekend dat in het begin liefdevol zijn en ze alles kunnen verbloemen. Ze prijzen je de hemel in.’

 

Ze woonde in het zuiden van Nederland en toen werd ze naar Noord-Holland gehaald. Uit haar veilige omgeving, zonder bekenden om zich heen. Ze was echt alleen. Letterlijk geïsoleerd uit haar veilige omgeving.

 

‘Ik werd continu gecontroleerd door mijn ex. Bellen, mailen, MSN en Messenger, echt overal werd ik in de gaten gehouden. Hij wist precies wat ik deed. Als ik al wat zei, werd ik niet gezien of gehoord. Ik sprak mijn familie zelden omdat ik niks kon zeggen. Maar het viel niemand op. Ik neem mijn familie niks kwalijk.’

 

Zielig verhaal

 

Tijdens haar huidige gevecht met de verborgen narcist, heeft ze opnieuw geen contact met haar familie. ‘Hij laat zich zien als zielige vader. Gaat bij iedereen zijn zielige verhaal vertellen wat ik hém wel niet aandoe. En iedereen gelooft hem. Ik heb nog maar een handjevol vriendinnen en 1 familielid dat ik spreek. Want alles werd aan hem doorverteld. Maar nu heeft hij niks in de hand. Dit is voor een narcist verschrikkelijk. Dat heb ik geleerd van de andere narcist. Hij kan me nu nergens op pakken omdat hij geen aandacht meer krijgt of informatie.’

 

Ik herken dit van de relatie die ik zelf heb gehad.

 

Merel moet altijd achterom kijken. ‘Hij heeft zelfs met een andere ex van mij in mijn achtertuin zitten drinken terwijl ik met mijn kinderen boven lag te slapen. Op camerabeelden is te zien dat ze precies wisten hoe ze hun capuchon moesten dragen om niet herkend te worden. Ze gaan heel ver. Verder dan je zelf kan bedenken. Grenzeloos. Ik heb voor de ex-vriendin van mijn eerste narcist aangifte gedaan. Zij durfde dat zelf niet omdat zij in zijn omgeving woont.’

 

Inmiddels is Merel in behandeling bij een psycholoog. Ook heeft ze Krav Maga (een Israëlische zelfverdedigingssport) voor haar weerbaarheid gevolgd. Ze nam een hond in huis voor bescherming en veiligheid. Ze heeft haar naam veranderd op sociale media en veel mensen geblokkeerd voor haar veiligheid. In elkaar geslagen worden gebeurt niet meer.

 

De kinderbescherming is ingeschakeld geweest en Veilig Thuis. Maar ook deze instanties zien niet wat er werkelijk aan de hand is. Je loopt tegen een muur van ongeloof aan.

 

Merel heeft meerdere relaties achter elkaar gehad. Ze ziet nu dat dat niet goed is geweest. Ze zegt: ’Er zijn veel verschillende narcisten. Soms is het moeilijk om te zien. Ik trek blijkbaar narcisten aan.’

 

Voor jezelf kiezen

Welk advies heeft Merel voor anderen? Ze zegt: ‘Kies voor jezelf en bescherm je kinderen. Spreek huisregels af: thuis wordt er niet geslagen en we praten alles uit. Hoe moeilijk het ook is. Denk aan jezelf. Kom voor jezelf op. Geef duidelijk je grenzen aan. Geen geweld.’

 

‘Mijn quote is: Als je gelukkig bent met jezelf kan iemand anders je niet raken.’

 

Merel, bedankt voor je verhaal. Heel moedig dat je dit hebt willen delen. Hopelijk komt er een tijd dat het niet meer nodig is om achterom te kijken. Ga je weer mensen vertrouwen omdat ze het waard zijn. Zoals Merel het zegt ‘Je gaat naar randje afgrond en daarna komt er weer iets moois’.

 

Heb je vragen?

 

Wil je na het lezen van deze blog zelf graag je verhaal vertellen? Neem dan contact op met mij via contact@topfitmetannick.nl.

 

Of wil je graag geholpen worden om weer sterker te worden en de regie van je leven weer terug te pakken, neem dan vrijblijvend contact met mij op. Dat kan gemakkelijk door het inplannen van een online kennismakingsgesprek.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Download hét narcisme e-book met concrete tips

Stap 1 naar een nieuw leven waarin jij voorop staat en gelukkig bent.

E-book tips narcistische relatie
Topfit met Annick draait op SYS Platform SYS Platform - Platform voor Coaches & Opleiders